diumenge, 15 de febrer del 2015

Disbarats sanitaris: Cui prodest?

El professor Guillem López Casasnovas va publicar abans d'ahir un article breu, però molt interessant, titulat "Disbarats sanitaris". Un dels temes que tocava era el de l'activitat privada realitzada en centres públics. Tota la meva vida professional l'he dedicat al sector públic (per tant la meva perspectiva és clara). No vull discutir el fet en sí de fer activitat privada en centres públics. Però a les dues o tres institucions que conec i en les que conviuen activitats públiques i privades no hi he trobat massa inconvenients per a ningú.

Impedir que en centres públics es faci activitat privada algú ho veu com un objectiu prioritari. I aconseguir que no es faci activitat privada en un centre públic és un un èxit. Bé, ja he dit que no volia discutir el tema, però allò que queda clar és que els centre públics que fan activitat privada obtenen beneficis que els inverteixen en el sistema públic (no en les butxaques privades, encara que sigui lícit). com a mínim, això passa en els centres que conec. A més, aquest percentatge és petit i, en cap cas, no és prou desproporcionat perquè canviï els objectius principals de les institucions.  Els centres públics que fan activitat privada fan servir uns criteris de qualitat únics, explícits i transparents.

No vull discutir si els centres públics han de fer o no activitat privada. Però allò que queda clar és que impedir que els centres públics facin activitat privada vol dir que perdran recursos i que aquesta activitat privada es realitzarà en un altre lloc.

Cui prodest? A qui beneficia aquesta decisió és una pregunta important. Potser a l'ACES?

Resulta paradoxal que els sectors més "progressistes" d'un Parlament prenguin una decisió que genera uns beneficis dubtosos pel conjunt de la ciutadania. Aquesta mena de decisions només es poden prendre per clarividència (els qui les prenen tenen molta més informació que el conjunt de la ciutadania), per ignorància o per mala fe. Naturalment, de les tres opcions descarto totalment la mala fe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada