diumenge, 1 de març del 2015

Alguns anys després (13)

Wagensberg, Jorge. Alguns anys després. Barcelona. ARA llibres. 2015 (p 218)


El cine proporciona unes excel·lents mostres de la tecnologia d'una època (p 24)

La bellesa no té perquè ser útil. Això està clar. Però també està clar que tota utilitat conté sempre una bellesa intrínseca (p 49)

El dilema d'un individu o d'un col·lectiu per funcionar o no funcionar es decideix pols entre dues tendències contraposades: la creativitat o la mediocritat (p 64)... sempre arriba un dia que la mediocritat engoleix la creativitat (p 67)

...per això segueixo pensat que res, absolutament res, és prioritari a l'adquisició de nou coneixement (p 70)... La crítica és el principi, el camí i la fi de tot coneixement (p 71)

A vegades confonem comprendre amb estar acostumats a (p 73)

una escola no ha d'ensenyar una creença que després es pugui interpretar com la fàbrica d'una identitat irrenunciable (p 94)

La religió és una ficció que serveix per cohesionar col·lectius humans d'un nombre considerable d'individus (p 95)

Apateu: el concepte no m'importa en absolut (p 99) (un concepte entre confessional i ateu. Allò que jo en dic ateu no practicant).

Els egipcis monoteistes són el germen inicial, el nucli del poble jueu. (Akhenaton, 1300 anys abans de l'era comuna -EC, AEC, CE-  va crear un estat monoteista i ja va parlar d'un deu únic. després de la seva mort es va perseguir els monoteistes, que va haver de fugir... Freud ja sosté aquesta hipòtesi d'origen del poble jueu. En aquelles terres s'usava l'alfabet protosinaític, que és l'origen de tots els alfabets moderns) (p 105)

El tarannà interdisciplinari és el plaer del pensador intrús (p 111)

La crítica com a rutina...és molt més greu el coneixement sense crítica que la crítica sense
coneixement (p 126)

Què és la veritat en ciència? Doncs allò més probable, compatible amb l'evidència disponible, senzillament (p 141)

Les persones que escriuen bé han llegit obsessivament abans els deu anys (p 148)

Un aforisme és un pretext per a un text fora de context (p 152)

Intel·ligibilitat = és la mínima expressió del màxim compartit... el premi de la intel·ligibilitat, en ciència i també en literatura, és la capacitat d'anticipar la incertesa... com més compacta és una compressió, més i millor anticipa (p 152)

Dialèctica = La contradicció en ciència és un presagi de nou coneixement.... L'humor i la contradicció són les armes fonamentals contra el dogma (p 153)

L'expedició de la Kon-Tiki de Thor Heyerdahl..el llibre ho tenia tot, però sobretot, tenia caràcter interdisciplinari (p 181)

La veritat en ciència és, senzillament, l'alternativa més probable compatible amb les evidències disponibles...les anomenades paseudociències; les seves explicacions són senzillament molt més complicades, inversemblants i improbables que la simple acceptació temporal de la ignorància o qualsevol alternativa aparentment menys emocionant (p 182)

Observar=  buscar diferències entre les coincidències (p 185)
Comprendre=  buscar coincidències entre les diferències (p 185)

On the existence and Uniqueness of the Scientific method.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada