dissabte, 21 de juny del 2025

Political philosophy (26)

 Robinson, Dave & Groves Judy. Political philosophy. UK. Icon Books. 2012 (p 175)

Rellegir un llibre (subratllat) i no recordar-ne els elements clau. Goig i frustració a l'hora.

Inicialment la ciència política s’ha interessat pels individus i després pels governs.

Comunnitat: petits grups de persones que comparteixen valors.

A les ciutat-estat gregues la societat u l’estat eren indistingibles. Els ciutadans tenien drets i deures. El filòsofs grecs eren “argumentatius”... eren moderns perquè eren crítics.

Plató era “comunitari”, una societat governada per una elit.

 Pitàgores: els números.

Aristòtil, introdueix la idea de la importància de la raó. Com que la infal·libilitat no existeix, cal apel·lar a la raó pragmàtica.

Ideologia, la teva visió de la naturalesa humana determina els teus criteris ètics i la conducta respecte a altres.

Evolució: la col·laboració i el treball en equip són estratègies de supervivència. Els humans som “cooperadors egoistes” que basen la seva conducta en la reciprocitat (jo t’ajudo si tu m’ajudes). Però es pot coopera i competir.

L’estat és un invent recent. L’imperialisme ha estat una realitat política a Europa, des d’Alexandre el Gran fins l’Imperi Romà.

Niccolò Machiavelli (1469-1527): La moralitat cristiana no és apropiada per cap príncep que es vulgui mantenir en un estat fort. La major part de la gent està més interessada en la seguretat que en la moralitat dels seus governants. Machiavelli parla del poder.

Thomas Hobbes (1588-1679): Leviathan (1651): l’estat és una creació artificial. Els éssers humans eren “psicològicament egoistes”, programats per a la seva supervivència i prosperitat. Com que els béns són escassos, la violència és endèmica. “El dilema del presoner”. Hobbes diu que hi ha “lleis naturals”. Els éssers humans poden tenir relacions socials gràcies als pactes. El govern (fins i tot el rei) mana a través d’un “consentiment contractual”. Els crítics diuen que la “naturalesa humana” no és tan fixa i determinada com diu Hobbes.

John Locke (1632-1704): Two Treatises of Government (1670). Els éssers humans poden distingir entre el bé i el mal. Les “lleis de la natura són “racionals”, la qual cosa les fa universals i absolutes. Locke parla de concepte de propietat. Locke mai no va qüestionar les desigualtats socials. El ciutadà accepta el govern per preservar la seva propietat. Però el govern ha de tenir poders limitats. Locke parla de la importància de la separació de poders: legislatiu, executiu i judicial. Rule of law = Estat de dret, que es basa en rendició de comptes, lleis justes, govern obert i  justícia accessible i imparcial. El consentiment per ser governat implica que hi hagi debat públic i elements per poder triar. El capitalisme i la propietat són “naturals” com la mateixa societat.

Locke i Hobbes: el paper de l’estat és regulador

David Hume (1711-1776): Estar subjecte a les lleis no vol dir que el govern et pugui coaccionar. Cal limitar els poders de l’estat.

Jean Jacques Rousseau (1712-1778): L’ésser humà era “pur” en estat natural i és la societat que el perverteix. Però els ésser humans es poden educar. La política és una branca de l’ètica. Rousseau apel·la a un comunitarisme que és inconsistent.

Voltaire (1694-1778):

Denise Diderot (1713-1784):

Revolució francesa (1789):

·         Maximilien Robespierra (1758-1794):

·         Marie-Jean-Antoine Nicolas de Caritat, marquès de Condorcet (1743-1794)

·         Louis-Antoine Saint-Juste (1767-1794)

Charles Fourier (1772-1837): Molts individus són víctimes ignorants de la societat. La història mostra la inevitabilitat de la il·lustració i el progrés.

Karl Marx (1818-1883): El progrés existeix. Dibuixa un escenari de societat sense estat entre iguals que arribarà després d’un breu període transitori de “dictadura del proletariat”. La realitat és que en els estats comunistes, l’estadi intermedi es va fer permanent, Els ciutadans dels països de l’est van celebrar el col·lapse dels règims.

Claude-Henri Saint-Simon (1760-1825): pare del “socialisme francès”. El conflicte de classes és la causa més important pel canvi social.

Robert Owen (1771-1858): pare del “socialisme anglès”. La violència no és necessària perquè es produeixin els canvis. Implicat en moviments cooperatius i sindicals. Rarament els pobres són pobres perquè siguin ociosos o irresponsables.

Anarquisme: les societat es poden organitzar sense necessitat de la coerció de l’estat.

·         William Godwin (1756-1836): Equiry Concerning Political Justice (1793): societats sense estat.

·         Pierre Proudhon (1809-1865): La igualtat és essencial perquè hi hagi llibertat. Mutuaalisme.

·         Mikhail Bakunin (1814-1876): Els individus rebran una remuneració apropiada a través del col·lectivisme.

·         Peter Kropotkin (1842-1921): Tots els béns han de ser comunals (comunisme).

Georg Wilhem Friederich Hegel (1770-1831): la societat civil i l’estat són, si fa no fa, la mateixa cosa. Com Rousseau, creia que hi ha una relació complexa entre els individus que fan la societat i la societat que influeix en els individus. The Philosophy of Right  (1820): els éssers humans són animals socials definits per la seva relació amb els altres. L’estat fa possible la “llibertat racional”. Les elits es basen en la meritocràcia (com deia Plató). S’ha acusat Hegel de ser un profeta del nacionalisme prussià. Hegel creia que la història és essencialment l’evolució i la narrativa progressiva de la consciència humana col·lectiva. La consciència humana evoluciona a partir de conflictes i resolucions. És a dir, de la dialèctica. Els estats i els ciutadans creixen conjuntament amb més racionalitat a través d’un procés teleològic al llarg del tems. (teleològic = dirigit per objectius).

Edmund Burke (1729-1797): conservador. Els anglesos van canviar el seu rei (1688) sense destruir el règim estable.

Thomas Paines (1737-1809): el 1775 va emigrar a Amèrica i va donar suport a la revolució americana

Karl Marx (1818-1883): El progrés existeix. Progrés a través de les contradiccions. Materialisme dialèctic. Estudi científic de l’economia. El capitalisme NO és inevitable. El capitalisme es manté per una conspiració de l’estat. El món no s’ha d’interpretar, s’ha de canviar. Communist Manifiesto (1848). Els individus contribueixen en funció de les seves habilitats i reben en funció de les seves necessitats. En una societat sense classes l’estat es marcirà progressivament. “el capitalisme, i el seu fill “l’estat modern”...”

Adam Smith (1723-1790): el capitalisme és inevitable. Paper del mercat.

David Ricardo (1772-1823):

Theodor Adorno (1903-1969): L’adoctrinament ideològic és tan arrelat que és quasi impossible canviar les societats capitalistes modernes.

Herbert Marcuse (1898-1979): Va introduir la terminologia freudiana. Les societats capitalistes tenen alguns trets autoritaris. Argumenta que els éssers humans acaben sent “esclaus feliços del capitalisme”.

Antonio Gramsci (1891-1937): La realitat humana es forma a partir de les idees no solament a través de l’economia.

Francis Fukuyama (1952): The End of History and the Last Man (1989). L’economia capitalista sembla del tot natural perquè no hem conegut res diferent.

Conceptes.

o   Justícia. Garantir que els individus puguin aconseguir els seus desitjos sense obstacles.

o   Tolerància. Ningú no té el monopoli de la veritat.

o   Votar. Els ciutadans poc poder polític real.

o   Perdedors. En totes les societats econòmicament competitives sempre hi ha perdedors. El problema de la distribució.

Jeremy Bentham (1748-1832): Utilitarisme, entre el plaer i el dolor. Creu, com Hobbes, que l’ésser humà és innatament egoista. Sempre hi ha una desigualtat inevitable, però l’estat ha d’intervenir per mitigar aquesta desigualtat. Els utilitaristes, com Bentham i Mill, sostenen que cal obeir l’estat perquè en traiem profit.

John Stuart Mill (1806-1873): Utilitarisme: cal taxar els beneficis fins al punt que no limitin la iniciativa a produir més. Introdueix la qualitat, a més de la quantitat, en les valoracions. L’utilitarisme vol limitar la “tirania de les majories” i és, fins a cert punt, elitista. L’objectiu és “maximitzar els interessos de la població”. El repte és el respecte a les minories.

Robert Nozick (1938-2002): El paper de l’estat ha de ser mínim. Fins i tot la policia s’ha de privatitzar.

John Rawls (1921): The Theory of Justice (1971). Contractualisme. Els individus racionals s’estimen més viure en societats on hi hagi redistribució de la riquesa.

Immanuel Kant (1724-1804): The Theory of Justice (1971). En els “contractes” no hi ha d’haver minories perjudicades.

Karl Popper (1902-1994): Les societats totalitàries tendeixen a ser telelògiques i utòpiques. Les societats saludables són plurals i toleren un ampli ventall d’’opinions polítiques.

Isaiah Berlin (1907-1997): La llibertat pot ser “negativa” (l’estat posa límits a algunes llibertats individuals – governs de dretes) o “positiva” (la llibertat ofereix oportunitats i possibilitat d’elecció – governs d’esquerres interessats en el fet quer la pobresa o la poca educació no interfereixin amb l’aprofitament de les oportunitats).

Alasdair MacIntyre (1929): Liberals. La llibertat econ`´omica individual no és l’únic valor polític i moral. Les societats plurals no tenen valors únics.

Jean Françoise Lyotard (1924): The Postmodern Condition (1979). Pronostica la caiguda de les grans narratives,  com la Il·lustració i el Marxisme. Recomanan sèries diverses de “petites narratives polítiques”,

Michel Foucault (1926-1984): El coneixement i el poder estan sempre vinculats. Cada societat té els seus “paradigmes polítics” de la veritat. No hi ha un únic paradigma de “veritat”.

Mary Wollstonecraft (1759-1779): El moviment feminista sorgeix directament de la il·lustració.

Jünger Habermas (1929): Els governs occidentals hauran de fer front a una “crisi de legitimitat”.

Societats democràtiques saludables: basades en valors pre-capitalistes, com la confiança i el suport mutu.

Capitalisme: es basa en l’interès personal i la competició.


diumenge, 8 de juny del 2025

El rei Lear (25)

 Shakespeare, William. El rei Lear. Barcelona. Quaderns Crema. 2008. Traducció de Joan Sellent (p 210)


Acte I  Escena I (p 15)

Lear... Del no-res no en surt res

Acte I  Escena II (p 29)

Gloster: "Aquesta política de venerar els ancians fa que el món amargui els millors anys de la vida... l'opressió tirànica dels vells.

Acte I  Escena III (p 37)

Goneril... com hi ha món que els vells dements es tornen criatures.

Acte I  Escena IV (p 38-39)

Kent... La professió que faig és la de no ser menys del que semblo... el meu mèrit principal és la diligència.

Acte I  Escena V (p 58)

Bufó... Doncs que abans de ser vell hauríes de ser savi

Acte II  Escena IV (p 84)

Bufó...T'enviarem a l'escola de la formiga, perquè t'ensenyi que a l'hivern no es treballa

Acte II  Escena IV (p 89)

Lear... "Filla meva estimada, confesso que sóc vell, i els vells fem osa..."

Acte II  Escena IV (p 94)

Lear... Els més mañvats resulten agradabñes quan hi ha agú que ho és més; no ser el pitjor ja es mereix un elogi.

Lear... El mendicant més pobre té un bé superflu

Acte III  Escena III (p 110)

Edmund... Els joves pugen quan els vells van cap avall

Acte III  Escena IV (p 116)

Lear... Fora, fora, bèns superflus

Acte III  Escena VI (p 123)

Kent... Tot ek seu coneixement ha cedit davant la impaciència

Acte IV Escena I (p 140)

Gloster... Moltes vegades les plenes facultats et fan refiar massa.

Acte IV Escena I (p 141)

Gloster... El mal d'aquests temps, els bojos guien els cecs

Acte V Escena I (p 187)

Edmund... Per defensar la meva posició necessito poder, no discussions



dimecres, 4 de juny del 2025

El pavelló núm. 6 (24)

Txékhov, Anton Pàvlovitx. El pavelló núm. 6. Barcelona. Editorial Minúscula. 2017 (p. 122)


De les dones i de l'amor en parlava amb passiói i entusiasme, però no havia estat mai enamorat (p 15)

La gent que té una relació de servei, per feina, amb el sofriment aliè, com ara els jutges, els policies o els metges, amb el temps d'endureixen de tal manera per la força del costum que, ni que ho vulguin, ja no es poden relacionar amb els seus clients d'una altra manera que no sigui la formal... (p 18)

Definitivament no sap manar, ni prohibir, ni insistir (p 32)

Si considerem que la finalitat de la medicina és alleujar el patiment amb els remeis, aleshores, sense voler-ho, et fas una pregunta: per què els hauríem d'alleujar?

  • En primer lloc, diuen que els sofriments condueixen l'home cap a la perfecció
  • I en segon lloc, en realitat, si la humanitat aprengués a alleujar els seus sofriments amb píndoles i gotes, abandonaria completament la religió i la filosofia, en les quals ha trobat fins ara, no només el refugi contra tota mena de mals, sinó fins i tot felicitat (p 34).
En aquest món tot, excepte les més altes expressions espirituals de la intel·ligència humana, és insignificant i mancat d'interès...És cert que tenim llibres, però això no es pot equiparar de cap manera a una conversa animada i al contacte personal (p 42)

La intel·ligència és passatgera, no és pas eterna, esclar (p 44)

En el fet que jo sigui metge i vostè un dement, no hi ha ni moralitat ni lògica, es tracta només de pura casualitat (p 57)

El pensament lliure i profund, que aspira a comprendre la vida, i un menyspreu abslut per l'absurda vanitat del món, són els dos béns més preuats que l'home ha conegut mai (p 61)

Cal aspirar a la comprensió de la vida, en aquesta comprensió hi ha el bé suprem (p 69)

Només la intel·ligència és interessant i admirable, tota la resta és insignificant i mesquina (p 82)

La veritable felicitat no és possible sense soledat! (p 92)

Maleïda vida -va remugar- I el més dolorós i insultant és que això no s'acaba amb un premi pels sofriments, ni amb una apoteosi com a l'òpera, sinó amb la mort (p 114)