diumenge, 29 de maig del 2016

Topología de la violencia (28)

 Han, Byung-Chul. Topología de la violencia. Barcelona. Herder Editorial SL, 2016 (p 197)

M'ha costat molt de llegir-lo.

La violència ha passat de ser explícita, directa i clara (externa) a una forma de violència que es trasllada a l'interior, es torna invisible. La violència "interior" es relaciona amb la sobreproducció, la sobrecomunicació, la hiperatenció i la hiperacitvitat.

La violència no es fa evident per la confrontació sinó per la contaminació (p 19)

La societat del rendiment és la societat de l'autoexplotació. El subjecte de rendiment s'explota fins el burnout (p 21)

L'economia capitalista es preocupa més per la supervivència que per la "bona vida" (p 38)

En la societat del rendiment no cal coacció externa. La pressió està en els objectius ... però sovint els objectius són inassolibles (p 51) = més pressió.

Hi ha una violència sistèmia, que s'exerceix sense dominació (aparent), que porta a una autoexplotació. és una violència que afecta a tot el conjunt de la societat (p 122)

L'imperatiu del rendiment transforma la llibertat en coacció (p 135) El burnout i la depressió estarien relacionats amb aquesta coacció.

"El antagonismo social no se desarrolla entre lo global y lo singular. La sociedad contemporánea, en la que se perfila una erosión de lo social cada vez mayor, más bien produce egos aislados encerrados en sí mismos con un débil vínculo con el nosotros, que se encuentra en una intensa relación de competencia" (p 144)

Han torna a tocar el tema de la transparència: solo las máquinas son absolutamente transparentes...  La política de la transparencia es una dictadura de lo idèntico (p 151)

"Hoy en día, el control no se presenta como un ataque a la libertad. Más bien hay una coincidencia entre libertad y control. Uno se entrega por voluntad propia a la visión panóptica. El usuario transparente es víctima y, a la vez, verdugo. Todos construyen activamente el panóptico de la red. La comunicación libre y el control panóptico se acoplan y se hacen indiscernibles" (p 157)

La ultraproximidad se transforma en algún momento en una indiferencia sin distancia (p 167)

"La sociedad contemporánea se caracteriza por el hecho de que el sentimiento de pertenencia ha desaparecido en todos nosotros, en todas partes" ...El aislamiento no genera ningún poder (p 181)

"La sociedad está atravesada por un proceso de descomposición de lo social, de lo común y lo comunitario... lo común se está derrumbando. La privatización se adentra hasta los confines del alma (p 181)

Nietzsche pensaría que la hiperactividad es algo repugnante (p 196)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada