dilluns, 1 d’agost del 2016

La desconfiança respecte al valor de la ciència

"The Mistrust of Science" és el discurs de graducació que Atul Gawande va fer al California Institute of Technology (Calthec), el 10 de juny passat i que publica el New Yorker.


En síntesi diu que es dona la paradoxa que la generació més educada de la història és la que també inclou els grups més escèptics sobre el poder de la ciència. La ciència es basa en l'experimentació (no en el litigi) i en la comprensió del món a partir d'aproximacions progressives (i per això té limitacions). Per això, perque la ciència té limitacions, alguns ho veuen com un fracàs (o com un punt feble). Però, precisament el mètode científic és la millor manera de superar aquestes limitacions. La "veritat revelada" (pròpia de les religions) no té aquesta limitació perquè creu que ho sap tot, però en canvi, és incapaç d'explicar i de comprendre el món.

Ara, en certs sectors, les creences superen els fets (hi ha gent que "creu" que les vacunes produeixen autisme o no "creuen" en l'evolució) i les creences creen mites. L'estratègia no és criticar la ciència, sinó posar en qüestió la comunitat científica. Diuen que el consense científic és fruït de conspiracions, creen les seves teories (mites) i les defensen amb els seus científics de referència (que ningú no coneix), fan servir anèctodes o falses analogies per desacrediatar tot un camp de coneixement, etc...



Gawande cita The Debunking Handbook, un document australià escrit per John Cook i Stephan Lewandowsky (2012) que parla de la manera de desenmascar els psudocientífics.

La pseudociència no és fruït de la manca de coneixement. Voler rebatre insistentment els mites de les posicions psudocientífiques pot tenir "efectes adversos". Per superar els mites de vegades és millor tres arguments molt concrets que una argumentació molt complexa. Cal dirigir els esforços cap als indecisos, més que esforçar-se en fer canviar de parer als "convençuts".

No és fàcil demostrar que els mites estan equivocats. Els "creients" solen fer servir fets aïllats (cherry-picking), la teoria de conspiració o experts "fantasmes" per justificar les seves posicions.



Per tal de desemmascarar mites d'una manera efectiva cal:
  • Centrar-se en fets concrets, no en el mite.
  • Alarmes explícites: abans de referir-se a qualsevol aspecte del mite cal dir explícitament que és fals.
  • Donar explicacions alternatives.
  • Fer servir material gràfic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada