Molt sovint es diu que els dispositius assistencials treballen segons la manera que els paguen. vaja que el sistema de finançament és la palanca de canvi més important del sistema sanitari. No seré pas jo qui ho negui. Està clar que si una cosa no la paguen costa més de fer. Però també és cert que tot sistema de finançament, com en el cas del Principi d'Arquímedes, genera immediatemnt una força en sentit contrari: si paguen per dia d'ingrés, més estades; si paguen per complexitat, tot és més complex; si paguen per processos diferents, tots els problemes són processos independents... Per ser estrictes, els físics diuen que en el cas de fluids complexes potser no es compleix la venerable llei de la flotabilitat... però a efectes pràctics voldria parlar d'altres palanques de canvi.
Al meu entendre n'hi ha tres de molt importants: L'empenta dels pacients, la tramuntana de la digitalització i la llum de la transparència.
El paper del pacient deixarà de ser passiu. No només a l'hora de decidir, sinó també en tot allò que fa referència al paper disruptiu del pacient connectat (e-patient).
Bertalan Meskó ho explica bé el nou pape del pacient al seu llibre The Guide to the Future of Medicine: Technology And The Human Touch
The term e–patient is derived from attributes such as empowered, engaged, equipped, enabled, equal, or expert. All of these represent the way e–patients disrupt healthcare.
Eric Topol acaba de publicar un nou llibre que és de lectura obligada per si algú té dubtes sobre l'impacte de la digitalització.
Finalment, la transparència no es refereix només a la publicació de dades de resultats. El paper del pacient i la digitalització fan possible que hom es plantegi l'accés lliure a les notes que el metge (i els professionals sanitaris) escriuen a la història clínica. OpenNotes planteja un lema molt significatiu: "els pacients i els metges en la mateixa pàgina".
A curt termini el sistema de finançament té impacte sobre la prestació de serveis, però el paper del pacient, la digitalització i la transparència provoquen mutacions imprevisibles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada