20160120 gestió compartida from jescarra
Algunes consideracions a partir del debat.
Algunes consideracions a partir del debat.
- No està ben resolta l'avaluació de les intervencions. Es dissenyen estudis per a grups molt específics de pacients (amb resultats variables, i que de vegades no són bons) però sense demostrar si el projecte és escalable.
- Aquesta primera consideració porta a la segona: es fa molt per a molt pocs?
- L'assaig clínic convencional té limitacions a l'hora d'avaluar intervencions complexes, com les que es fan al voltant de la cronicitat: hi ha massa factors que poden influir i la idea de grup control es difícil de garantir (variabilitat del grup, "contaminació"...)
- No hi ha estratègies clares per "contenir" els problemes aguts i evitar les visites a urgències i la possibilitat d'hospitalització. Una estratègia podria ser abordar, de debò, l'atenció domiciliària, pensant en la idea de l'atenció ambulatòria intensiva.
- La idea d'ecosistema sembla atractiva, però seguim pensant amb la lògica d'àmbits: primària, especialistes, sociosanitari, social...
- Les alternatives organitzatives són diverses, però les solucions són locals. És molt important promoure la variabilitat d'estratègies per poder aprendre. Variabilitat darwiniana, és clar: molt copiosa, en totes direccions i de poca intensitat.
- El paper del pacient és molt important: cal saber "què necessita" i "quines coses que fem no li aporten valor".
- El sistema sanitari ha de tenir cura de tots els pacients (ciutadans), però una de les intervencions de la sala pregunta si és ètic dedicar molts esforços a un petit grup (la identificació del qual es fa només amb "criteri clínic", és a dir, molt subjectiu).
- Des d'un punt de vista general, caldria reflexionar sobre quines intervencions aporten més valor a més persones: si les intervencions sobre grups de pacients molt greus ("la punta de la piràmide") o sobre altres grups menys greus.
- Es parla molt d'integració social i sanitària, però en l'àmbit sanitari encara hi ha molt camí per recórrer: no hi ha una història clínica única accessible per a tots els professionals, no es comparteix sistemàticament la presa de decisions (encara que hi ha alguns territoris que comencen a fer-ho), es crida l'atenció sobre l'existència de pacients amb necessitats especials (complexes) però caldria matisar i identificar "grups de pacients amb necessitats comunes", per donar respostes més específiques, per exemple.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada